Supereroii se întorc!

Doneaza speranta 1Batman, Spiderman, Superman, Captain America și alți eroi preferați sunt toți aici, în Iași! Eroii salvează vieți! Tu ce erou vrei sa fii? Acum ai șansa de a face ceea ce doar supereroii puteau, adică acum poți salva o viață prin intermediul campaniei DONEAZĂ SPERANȚĂ”, eveniment inițiat de Comunitatea Donatorilor de Celule Stem din România în parteneriat cu Centrele Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din țară!

Campania își propune să crească numărul donatorilor de celule stem înregistrați în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem de la 10.000, cât este în prezent, la 1 milion. Prin creșterea numărului de donatori se poate oferi o șansă reală la peste 90 la sută din pacienții diagnosticați cu leucemie din România.

În prezent, există pacienţi diagnosticaţi cu leucemie pentru care doctorii nu pot găsi donatori compatibili în registrele din străinătate, iar şansa lor de vindecare este doar în România, însă, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice este deocamdată prea mic să acopere toate solicitările. Până acum au fost efectuate 22 de proceduri de transplant de celule stem hematopoietice dintre care la 20 de pacienţi au fost donatori străini. În prezent, există 10 bolnavi pentru care nu se găsesc donatori compatibili. Tu poți fi un donator compatibil! Tu poți deveni un erou al zilelor noastre!

Cum poți deveni donator de celule stem?

Înainte de a putea deveni donator trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

  • să ai vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani (cei înscriși în baza de date pot dona celule stem până la 60 ani)
  • să ai peste 51 kg
  • să nu folosești droguri
  • să nu suferi de afecțiuni maligne
  • să nu ai boli infecțioase care se pot transmite prin sânge
  • să nu fi călătorit în Africa
  • să nu fii pensionat medical
  • sa nu fii beneficiarul unui transplant

Pentru a deveni donator trebuie doar să te adresezi unuia din cele 17 centre din ţară unde se prelevează probele de sânge pentru a cum-ma-inscriu-in-program2vedea dacă ești sănătos şi dacă poți intra în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem. Apoi, vei completa, în prezenţa medicului, formularul de consimţământ şi un chestionar medical (conţine întrebări despre trecutul medical al voluntarului şi al părinţilor). Apoi se recoltează 15 ml sânge. În câteva săptămâni, voluntarul primeşte rezultatele medicale şi ulterior cardul de donator de celule stem. Analizele şi testele medicale sunt gratuite.

În cazul în care este identificat la nivel naţional un pacient diagnosticat cu leucemie care are aceeaşi structură a sângelui cu a voluntarului/a ta adică, vei fi contactat. Se vor face noi analize, gratuite, binenteles.

Donarea propriu-zisă de celule stem se realizează în mai multe etape detaliate pe blogul comunității donatorilor voluntari de celule stem.

Dacă ești din zona Moldovei poți deveni erou donând speranță bolnavilor de leucemie accesând următoarele date de contact:

Institutul Regional de Oncologie Iași

Centrul de Recrutare al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice

str. General Henry Mathias Berthlot nr. 2-4 Iași

Conf.dr. Elena Albu :tel 0754883231; 0744435439

Asist. Oana Crețu: tel. 0743692505

Dacă ești din altă zonă a țării poți consulta lista completă cu centrele din România aici.

DONEAZĂ SPERANȚA! FII SUPEREROUL MULT AȘTEPTAT!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s